Vaihtomusiikki ei ole vaihtoehtoista vain soundiensa suhteen, vaan sanat ja sanoitusten aiheet usein poikkeavat valtavirrasta tai niistä lauletaan ja soitetaan omaperäisellä tavalla.
Scifi-horroria
Aggressiivisuus, murhilla mässäily ja yleinen veren kanssa läträäminen alkaa pian kypsyttää, ellei siihen liitä omaa, omaperäistä lähestymistapaansa. Gwar on bändi, joka on luonut itselleen scifi- mytologiaan perustuvan imagon, joka ulottuu esiintymislavaa pidemmälle.Tässä Gwar-universumissa dinosaurukset eivät jammaa vain lavalla, vaan ne seikkailevat myös bändin biisien sanoituksissa yhdessä keijujen, sukupuolielimien, yleisen tappamisen ja scifi- hirviöiden kanssa. Bändi on kirjoittanut myös oodin Jacques Costeaulle, jossa tätä ryppyistä ranskalaismiestä kutsutaan eläväksi jumalaksi.
Triviaalit sanat, monivivahteinen musiikki
Ween nimeää vaikutteikseen muun muassa Princen ja yhtyeen musiikki onkin monivivahteista ja siinä yhdistyvät monet eri musiikin genret. Biisien sanat sen sijaan saattavat koostua vain parista sanasta, joita tositetaan koko biisin läpi.Otetaan vaikka biisi Bumble bee eli Kimalainen, jossa kimalainen pistää suoraan aivoihin, 47 000 kertaa. Tämä saattaa tietenkin olla myös metafora tai sitten ei.
Kissat ja saksimies
Niin sanotut oudot bändit tekee niin virkistäväksi se, että niiden sanoitukset ovat välillä kuin parasta lyriikkaa, joka avaa uusia näkökulmia todellisuuteen. Primuksen sanoitusten kuuntelulla on tällainen vaikutus, kun seuraa kissan näkökulmasta kerrottua tarinaa ”Tommy the Cat” tai tutustuu ”Scissormaniin” eli saksimieheen, joka snip, snip leikkaa sinusta pahan pois.
Steampunk ja mekaaninen kirahvi
Yhtye Steam Powered Giraffe yhdistää esiinymisessään musiikkia, performanssia ja komediaa. Sillä on taustatarina, johon kuuluu muun muassa mekaaninen kirahvi taistelemassa robottielefanttia vastaan Afrikan savannilla. Vaikka bändi haluaa paeta sanoituksissaan siniseen portaaliin, on monissa biiseissä kyse rakkaudesta, kerrottuna bändin omaleimaisesta näkökulmasta.