Jimi Hendrixin sielu elää

Jimi Hendrixin nimi tulee säännöllisin väliajoin esille. James Marshall ”Jimi” Hendrix oli yksi maailman merkittävimmistä laulajista, lauluntekijöistä ja kitaristeista. Jimi Hendrix eli vuodesta 1942 vuoteen 1970 asti. Valitettavan lyhyen elinaikansa aikana Hendrix ehti nauttia urasta valtavirrassa vain neljän vuoden ajan. Tästä huolimatta hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaimmista ja vaikutusvaltaisimmista sähkökitaristeista.

Jimi Hendrixin musiikillinen ura

Jimi Hendrixin ura taitavana kitaransoittajana alkoi jo 15-vuotiaana. Hän itsepintaisesti hakeutui musiikin pariin ja alkoi soittaa aluksi The Isley Brothersin taustajäsenenä ja Little Richardin kanssa. Lontoon muuttamisen jälkeen Hendrix sai uuden taitavan agentin ja menestys lähti nousuun. Vain muutamassa kuukaudessa Hendrixiltä nähtiin kolme top-10 hittiä Isossa-Britanniassa The Jimi Hendrix Experiencen kanssa. Alkukesästä vuonna 1967 yhtye julkaisi esikoislevynsä You Are Experienced.Samana vuonna Hendrix palaa kotimaahansa Amerikkaan ja esiintyy kuuluisilla Montereyn popfestivaaleilla. Yleisö ihastui Hendrixiin ja kyseinen festivaaliesitys on noussut kulttimaineeseen. Se on saatavilla jopa äänilevynä sekä elokuvana. Samana vuonna yhtye julkaisi toisen studiolevynsä Axis: Bold as Love, josta tuli edellisen levyn tavoin menestys. Vuotta myöhemmin Hendrix julkaisi kolmannen ja viimeisen studioalbuminsa Electric Ladylandin. Hendrix kuoli 18. syyskuuta vuonna 1970 barbituraatteihin kuuluvan unilääkkeen yliannostukseen.

Hendrix ja Suomi

Lyhyen, mutta erittäin vaikuttavan uransa aikana Jimi Hendrix ehti käydä myös Helsingissä. Hän esiintyi Helsingin Kulttuuritalossa 22. toukokuuta vuonna 1967 ensimmäisen levynsä julkaisun aikoihin. Raporttien mukaan yleisöä ei ollut paljon, mutta Hendrix teki oman konsertinpäätösrituaalinsa ja tuhosi kitaransa.

Monien inspiraatio

Hendrixin värikkäästä ja rajoja rikkovasta elämästä on kirjoitettu monta kirjaa. Artistin elämä on inspiroinut monia artisteja ja musiikin harrastajia. Yhtenä esimerkkinä on ollut kitarantekijä Fender, joka julkaisi Jimi Hendrixin Monterey -esiintymiselle omistetun juhlamallin. Hendrix on inspiroinut myös hieman erikoisempia aloja.

Legendat elävät ikuisesti

Hendrixin merkitystä aikansa musiikilliseen ja kulttuurilliseen ilmapiiriin ollaan ymmärretty paremmin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Esimerkillisen kitaransoiton ja psykedeelisen musiikin lisäksi Hendrix rikkoi vahvasti roturajoja olemalla ensimmäinen mustaihoinen idoli valkoiselle yleisölle. Hendrixin muisto elää vahvasti edelleen.